Office of Communications & Media Relations

Take Our 60th Anniversary Quiz (2013)

Here are a few trivia questions that reflect our history.

1. What is the name of the legislation that established the Clinical Center?

a. United States Medical Advances Act
b. National Clinical Research Act
c. Public Health Service Act

View Answer

Answer: c
On July 1, 1944, Public Law 78-410, the Public Health Service Act, authorized of the Clinical Center.

2. When was the cornerstone for the Clinical Center placed?

a. June 22, 1951
b. November 8, 1946
c. August 5, 1963

View Answer

Answer: a
On June 22, 1951, the cornerstone ceremony was officiated by Oscar R. Ewing, Federal Security Administrator. President Harry S. Truman was the honored guest.

3. What was the diagnosis of the first patient admitted to the Clinical Center?

a. Tachycardia
b. Prostate cancer
c. Rheumatoid arthritis

View Answer

Answer: b
On July 6, 1953, Dr. Roy Hertz admitted Charles Meredith, a Maryland farmer with prostate cancer, as the first patient of the Clinical Center.

4. In 1980, the, Clinical Center was renamed for a member of the United States Senate. What was the senator's name?

a. William Proxmire
b. Roger Taney
c. Warren Grant Magnuson

View Answer

Answer: c
On December 12, 1980, Senate Joint Resolution 213 designated the Clinical Center as the "Warren Grant Magnuson Clinical Center of the National Institutes of Health." Serving over 36 years in the U.S. senate, Magnuson, who hailed from Washington State, championed national support for health and medical research.

5. What year did construction of the Ambulatory Care Research Facility begin?

a. 1964
b. 1981
c. 1977

View Answer

Answer: c
Construction began in April, 1977. It was later dedicated on October 22, 1981. Each year, the ACRF accommodates over 105,000 outpatient visits.

6. How many inpatient beds does the NIH Clinical Center have?

a. 240
b. 500
c. 75

View answer

Answer: a
The NIH Clinical Center has 240 inpatient beds and also accommodates 82-day-hospital stations.

7. In 2006, staff of the Department of Laboratory Medicine's microbiology service collaborated with NIAID staff to discover and name a new bacterium. What was the name of that organism?

a. Escherichia coli
b. Granulibacter bethesdensis
c. Salmonella typhi

View answer

Answer: b
The bacterium, Granulibacter bethesdensis is a novel member of the Acetobacteraceae family. This prevalent family of bacteria had not been associated with human disease. The first half of the name is in recognition of chronic granulomatous disease. The second half honors Bethesda, the town in which the bacterium was discovered.

8. The NIH Clinical Center pioneered what ground-breaking therapy in the 1990s?

a. Hyperbaric therapy
b. Transfusion therapy
c. Gene therapy

View answer

Answer: c
On September 14, 1990, a 4-year-old patient with adenosine deaminate deficiency was the first to receive gene therapy treatment.

9. In December, 1980, Clinical Center was renamed for Senator Warren Grant Magnuson. What state did Senator Magnuson represent?

a. Nevada
b. Maine
c. Washington

View answer

NOTE: PDF documents require the free Adobe Reader.

This page last updated on 07/27/2017

You are now leaving the NIH Clinical Center website.

This external link is provided for your convenience to offer additional information. The NIH Clinical Center is not responsible for the availability, content or accuracy of this external site.

The NIH Clinical Center does not endorse, authorize or guarantee the sponsors, information, products or services described or offered at this external site. You will be subject to the destination site’s privacy policy if you follow this link.

More information about the NIH Clinical Center Privacy and Disclaimer policy is available at http://www.cc.nih.gov/disclaimers.html